…en er komen nog altijd nieuwe rassen bij. Verschillende bekende en zoetsappige appelrassen komen uit Nederland, waaronder de bekende Elstar, de Notarisappel, de Goudreinette (heerlijk voor in de appeltaart) en de Lunterse Pippeling. De appelboom is, samen met de perenboom, in Nederland een populaire fruitboom.
Daarna volgen de kersenboom en de pruimenboom. In Nederland eten we gemiddeld wel 145 miljoen kilo appels per jaar! Aan een volwassen appelboom komt zo'n 15 tot 20 kilo appels per jaar. Als we uitgaan van 20 kilo appels per boom, dan zijn er wel 7,25 miljoen appelbomen nodig!
Van bomen waarbij je het fruit zo kan plukken tot fruitbomen waar je toch echt een laddertje voor moet halen, de manier van snoeien bepaald hoe hoog uw boom wordt. Een laagstam fruitboom vertakt op zo’n 50 centimeter hoogte, beginnen de vertakkingen aan de fruitboom op ongeveer 1 meter, dan heet dit een halfstam. Hoogstam fruitbomen hebben vaak vertakkingen vanaf 180 centimeter of hoger. Het fruit van een laagstam fruitboom en halfstam fruitboom is dan ook makkelijker te plukken. Voor hoogstamfruit gebruikt u een plukladder.
De eerste jaren na aanplant moet een fruitboom vaak nog wennen aan de nieuwe plek. Bij appelbomen en perenbomen kan dit wel twee tot vier jaar duren. De fruitboom is dan een aantal jaren zonder vruchten, maar wees niet bang, geduld wordt beloond.
Fruitbomen staan het liefst lekker in de zon. Vooral perenbomen, perzikbomen en abrikozenbomen doen het goed op een zonnige en beschutte plek. Appelbomen, kersenbomen en pruimenbomen hebben ook genoeg zon nodig, maar kunnen wat makkelijker tegen schaduw. Uiteindelijk hebben alle fruitbomen zon nodig om het fruit goed te laten rijpen en hun vruchten een heerlijk zoete en sappige smaak mee te geven.
Vooral in de bloesem periode zijn insecten zelfs onmisbaar voor een goede oogst in het najaar. De insecten helpen de fruitbomen bij het bestuiven. Door van de ene boom naar de andere te vliegen, nemen ze kleine stuifmeelkorreltjes aan hun pootjes, lijfje of vleugels mee. Deze bestuiving zorgt voor bevruchting en uiteindelijk voor het heerlijkste fruit.
Vooral de bomen met bessen. Naast dat de bomen een goede schuilplaats vormen voor vogels, zijn vogels ook dol op de vruchten.
Extra tip: Leg een halve appel of een handvol besjes op een voederplaats in de tuin. Zet uw stoel voor het raam en geniet.
Deze grondsoorten zijn vooral te vinden langs de rivieren, de kust van Friesland en Groningen en in Zeeland. Het voordeel van leem en klei is dat de grondsoort erg vruchtbaar is en voldoende humus bevat.
Overigens doen fruitbomen het ook prima op zandgrond. Strooi in de herfst een flinke mulchlaag van bladcompost rond de stam voor extra voeding.
...bijvoorbeeld de ziekte kurkstip bij appelbomen. Door kalk rond de stam op de grond te strooien wordt het calciumgehalte van de boom aangevuld. Een andere manier van calcium toedienen aan fruitbomen is door de stam wit te schilderen met witkalk. Kalk geeft het fruit ook een stevigere schil.
In Japan heeft de kersenbloesem een symbolische waarde. Ze staat symbool voor het leven, kort en vergankelijk, maar erg mooi. De bloesem van de fruitbomen kondigt ieder jaar opnieuw de lente aan, van helder wit tot donker roze.