Bescherming tegen zonnebrand
Bescherming tegen zonnebrand

Wat is zonnebrand?

Zonnebrand bij bomen treedt op wanneer de zonnestralen rechtstreeks op de stam schijnen, vooral in de warmere zomermaanden. Dit kan leiden tot oververhitting van de sapstroom, onder de bast, die dan hoge temperaturen kan bereiken. De beschadiging van de bast en zelfs de vorming van scheuren zijn vaak pas in het volgende jaar zichtbaar. Jonge bomen en bomen met een dunne schors, zoals lindebomen en beuken, zijn bijzonder vatbaar voor zonnebrand.

Welke beschermingsmethoden zijn er?

Bij het beschermen van bomen tegen zonnebrand zijn er verschillende methoden die kunnen worden toegepast. In het verleden gebruikten we vaak jute als beschermingsmateriaal. Dit natuurlijke materiaal is goed opneembaar door de natuur. Daarnaast gebruiken eekhoorns en vogels het jute als nestmateriaal. Jute is alleen niet de meest effectieve beschermingsmethode, omdat het geen verkoelende functie heeft. Hier zijn enkele alternatieve en effectievere beschermingsmethoden:

  1. Witte boomverf: Het aanbrengen van een speciale witte boomverf op de stammen is een veelgebruikte methode om bomen te beschermen tegen zonnebrand. De witte verf reflecteert het zonlicht en vermindert zo de warmteabsorptie door de schors.
  2. Schorsbeschermers: Het gebruik van schorsbeschermers, zoals bamboe-, kokos- of rietmatten, kan helpen om de schors te beschermen tegen directe blootstelling aan de zonnestralen. Deze beschermers vormen een fysieke barrière tussen de schors en de zon.
  3. Schaduwrijke beplanting: Het planten van schaduwrijke beplanting rondom bomen kan de blootstelling aan direct zonlicht verminderen. Deze planten bieden extra schaduw en helpen zo om de temperatuur van de boomstammen te verlagen.

Het is belangrijk om regelmatig de beschermingsmethoden te controleren, en bijwerken indien nodig, om ervoor te zorgen dat de bescherming optimaal blijft. 

Hoe brengen we de bescherming aan?

Het witten gebeurt meestal in het vroege voorjaar, voordat de zonkracht toeneemt. Bij oudere bomen wordt de verf aangebracht tot aan de eerste takken, terwijl bij jongere bomen de hele stam wordt gewit. Het witten wordt regelmatig gecontroleerd en indien nodig bijgewerkt om een optimale bescherming te waarborgen.

Er zijn verschillende manieren om het witsel aan te brengen. Allereerst kan het witten van de stammen worden uitgevoerd door in de boom te klimmen met behulp van klimtechnieken en de stam 'verven' met een kwast. Deze methode is geschikt voor bomen die slecht bereikbaar zijn en vereist klimervaring. Daarnaast kan het witten ook worden uitgevoerd met behulp van een hoogwerker, waarbij we het stamwitsel aanbrengen met een vernevelspuit. Dit is handig voor middelhoge tot hoge bomen. Ten slotte is er de mogelijkheid om het stamwitsel vanaf de grond aan te brengen met behulp van een vernevelspuit. Dit is een praktische optie voor bomen van elke omvang, waarbij maar een deel van de stam of een lage stam gewit moet worden. Het kiezen van de juiste methode hangt af van de grootte en toegankelijkheid van de boom en middelen die beschikbaar zijn.

Stammen aan de zonkant witten met hoogwerker
Stammen witten 's-HertogenboschKlimmend aanbrengen stamwitsel