Bevers van Amerongen

Beschadigde beuken

Gisteren (11 januari 2022) stond Stichting Kasteel Amerongen met de knagende bevers volop in de belangstelling. Tuinbaas Ruud Elbertse benaderde ons en vroeg ons mee te denken over een oplossing. Hij wilde de prachtige oude beuken op het terrein van Stichting Kasteel Amerongen beschermen. De vraatzucht van de bevers had zich namelijk op de monumentale beuken, maar ook de kweeperen langs het water gericht. De monumentale beuken en andere bomen op het terrein van het kasteel worden vanuit de zorgplicht jaarlijks gecontroleerd, zodat het rondom het kasteel veilig blijft voor bezoekers.

Naar monumentale bomen verzorgen

Bomen inpakken

Samen hebben we besloten om de beuken tijdelijk in te pakken met gaas. Collega Nico Snoek heeft vrijdag de stammen van zo’n 20 beuken tot één meter hoogte omwikkelt met fijnmazig gaas. Tot op heden lijkt dit de bevers tegen te houden. De enkele dunnere beuken die al doorgeknaagd zijn, blijven liggen, die mag de bever verder versnipperen.

Ingepakte boom met knaagschade
Ingepakte bomen langs de oever Kasteel Amerongen

Verplaatsen

De vervolgstap die Stichting Kasteel Amerongen zet, is het plaatsen van schrikdraad langs de oevers. Zo hoopt men dat de bevers zich weer verplaatsen naar de uiterwaarden. Daar kan de beschermde bever ongestoord zijn gang gaan en kunnen de monumentale beuken nog even hun schaduw laten vallen over deze groene parel.

Lees hier het artikel van RTV Utrecht