Bodemvitaal
Bodemvitaal

Balans in de bodem voor gezonde groei van bomen en groen

Heeft u last van:

❌ Wortelopdruk in verharding

❌ Wateroverlast

❌ Afnemende boomconditie

❌ Luisoverlast

Grote kans dat het probleem in de bodem zit...

Zijn de voedingsstoffen in de bodem niet in balans, dan kan een boom of plant zijn voedingsstoffen niet goed opnemen. Een boom zoekt dan met zijn wortels naar een plek waar wel voedingsstoffen of water te krijgen is. Verhardingsopdruk is hier een gevolg van. Kan een boom zijn wortelgestel niet verder uitbreiden, dan laat hij al vroeg zijn blad vallen, of zie je de kroon steeds dunner worden, met vaak veel dood hout.

Bodem Vitaal in de praktijk

Bodem Vitaal in de praktijk

Een boom in een particuliere tuin heeft dit jaar veel minder blad. De eigenaren belden omdat de boom er zo slecht bij stond. Veel watergeven hielp ook al niet. In het gesprek met de eigenaren blijkt dat er onlangs flink verbouwd is, waarbij machines langs de boom reden en er stapels stenen onder de boom neergezet werden. 

De bodem rondom de boom is dus erg verdicht geraakt. Regenwater kan niet door de harde laag in de grond zakken en de wortels krijgen geen zuurstof meer. De bodem is uit balans. 

Een gezonde groeiplaats in 4 stappen:

De afbeeldingen hieronder geven in 4 stappen aan wat het proces is.

  1. Hier ziet u de bestaande situatie met een storende of harde laag in de bodem. De wortels kunnen niet bij het grondwater, dat onder de harde laag zit. De boom heeft weinig blad.
  2. De storende laag breken we met behulp van luchtdruk open. Tijdens dit werk zie je de grond soms zelfs bewegen! Dit is ook het moment om voedingsstoffen aan de bodem toe te voegen als dat nodig is.
  3. Al snel na de behandeling zal de boom zijn wortelgestel uitbreiden en er wat fitter uit gaan zien.
  4. Het echte resultaat zie je pas op langere termijn. Het volgende jaar zal de boom een dichter bladerdek hebben en meer vrucht dragen. Langdurig behoud van bomen is belangrijk voor de omgeving.
Oude groeiplaats met storende lagen
Resultaat op korte termijn
Groeiplaatsverbetering BodemVitaal
Resultaat op lange termijn

Mijn boom kan wel een groeiplaatsverbetering gebruiken...

Om erachter te komen wat uw boom of groen precies nodig heeft, vinden we een persoonlijk gesprek belangrijk. U kunt ons bellen, of het onderstaande formulier invullen, dan nemen we contact met u op. Onze bodemspecialist Kees geeft u telefonisch of per mail advies over de werkwijze, of hij komt langs om ter plekke te kijken.

Voordat we aan de slag gaan, doen we eerst een bodemanalyse, zodat we precies de juiste samenstelling kunnen maken van de meststoffen. Een dieet op maat dus. 

Meer weten? Neem contact met ons op.

Contact

Meer weten over onze groeiplaatsverbetering? Of advies over uw boom of groen, omdat het wel een boost kan gebruiken? Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

BodemVitaal bodemverbetering